Beenham is niet alleen geweldig op een broodje maar ook heerlijk uit de oven.
Ingrediënten:
- 2/ 2,5 kg Beenham
- Stroop of honing
- Ketjap
- Marinade kruiden
- Olijfolie
Bereiding:
Voor dit recept hebben we een beenham/ ribstuk van 2 a 2,5 kg gebruikt.
Laat de ham goed ontdooien en snij hem daarna voorzichtig gekruist in met een scherp mes.
Marinade maken:
Meng 3 eetlepels stroop of honing, 2 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels ketjap en wat marinade kruiden in een schaaltje en roer dit goed door elkaar. Smeer de beenham/ ribstuk aan alle kanten royaal in met dit mengsel en leg het in een schaal. Folie erover en laat het een nachtje in de koelkast staan zodat de kruiden er goed in kunnen trekken.
Verwarm de (hetelucht) oven voor op 150 graden.
Als baktijd geldt ongeveer 10 minuten voor 100 gram vlees.
Haal de gemarineerde ham uit de koelkast en leg deze op een ovenschaal, zet hem in het midden van de oven.
Zet de oven op 150 graden en laat de bovenkant bruin worden, dit is ongeveer na 60 min. Daarna draaien we hem om en laten de onderkant ook bruin worden.
Als beide kanten bruin zijn gebakken zetten we de oven terug op 100 graden en gaat hij de rest van de tijd van binnen gaar worden. In het midden van de ham mag het vlees 70 graden zijn, dan is hij lekker mals en kan gegeten worden. Dit kun je meten door een vlees thermometer in het midden (waar het meeste vlees zit) te laten meten.
Daarna heerlijk smullen! Ook de volgende dag kunt u het nog prima eten, want op een boterham smaakt dit ook heerlijk.