Wist je dat varkens met elkaar kunnen praten?

Varkens kunnen met elkaar praten. Ze kunnen 26 verschillende knor- en bromgeluiden maken. Elke knor heeft voor varkens een eigen betekenis. Zo heb je bijvoorbeeld een normale knor deze duurt minder dan een halve seconde en deze knor hoor je als het varken aan het wroeten is of als een reactie op een bekend geluid. Daarnaast heb je ook een korte knor, deze knor maakt een varken als hij opgewonden is of iets aan het verkennen is. Als een varken zachte korte knorren snel achter elkaar maakt dan zegt het varken ‘Hallo’. Maar als het hard klinkt dan geeft het varken aan dat hij bang is en zich bedreigd voelt.

www.deheuskidzz.nl

Wist je dat biggen de moeder bedanken voor de lekkere melk?

Na het drinken van de lekker melk, is er altijd een biggetje die de moeder gaat bedanken. Dat doen ze door naar de neus van de moeder te lopen en een ‘kusje’ te geven.

Wist je dat een biggetje ongeveer 28 dagen melk drinkt bij zijn moeder?

Tijdens de zoogperiode leren de biggen brokjes of pap te eten. Dit leren ze uit nieuwsgierigheid en door het eetgedrag van de moeder te kopiëren. Na de zoogperiode kunnen de biggen zelfstandig leven van de brokjes of pap.

Wist je dat een zeug 3 maanden, 3 weken en 3 dagen drachtig is?

Na de geboorte zoeken de biggetjes direct een speen en drinken biest. Biest is de eerste melk en bevat stoffen die de weerstand verhogen.

Wist je dat varkens verschillende kleuren kunnen hebben?

In de varkenshouderij worden net als in de hobbyhouderij verschillende rassen gehouden.

De meeste biggen zijn wit (licht roze), maar er zijn ook varkenshouders die bonte biggen hebben. Bonte biggen zijn biggen met verschillende kleuren en patronen.

Dit kan het varken krijgen van vader en moeder. Dit heeft te maken met de eigenschappen die ze doorgeven. Deze eigenschappen bepalen hoe de biggen eruit zien.

Hieronder zie je een zwart bonte zeug, een zeug met zwarte vlekken dus. Hieruit kunnen ook grijze-bonte, maar ook oranje biggen geboren worden. De moeder kan namelijk de kleurfactor (de eigenschap voor de kleur) doorgeven aan haar biggen.

Maar ook vaders kunnen deze eigenschappen doorgeven aan de biggen. Er zijn varkensrassen die bruin (lijkt ook wel oranje) zijn of zwart bont, dan krijg je dus ook bonte biggen. Maar je hebt ook witte vaders (licht roze). Dan krijg je meestal witte/licht roze biggen.

De boer gebruikt deze rassen afhankelijk voor wie hij produceert. Het ras bepaald hoeveel spier en spek het varken heeft en dit bepaald de vleeskwaliteit en mede ook de smaak van het vlees.

Oftewel de klant is koning, want die bepaald waar de varkenshouder mee werkt.

Wist je dat varkens zeer goed kunnen ruiken?

Varkens herkennen elkaar en de omgeving aan de geur. Met hun mooie platte neus kunnen ze wel tot  300 meter afstand ruiken.

Wist je dat een varken een territorium heeft?

Varkens bakenen hun territorium af. Dit doen ze met mest, plas en geur uit de pootklier. Door middel van deze geuren kan  een varken andere varkens herkennen.

Wist je dat varkens slecht kunnen zien en goed kunnen horen?

Het zicht van varkens is slecht, ze kunnen alleen donkere en lichte vlakken onderscheiden. Maar hun gehoor is heel scherp. De varkens herkennen de boer en boerin dan ook aan hun stem.

Wist je dat varkens erg nieuwsgierig zijn?

Als je de stal binnenloopt, zullen de varkens eerst wegrennen en op veilige afstand een poosje toekijken. Maar al snel komen ze uit nieuwsgierigheid weer naar je toe.

Wist je dat alles van het varken wordt gebruikt?

Er wordt helemaal niets weggegooid. De goede stukken vlees gaan naar de slager en van de huid worden onder meer schoenen en tassen gemaakt. Varkensvet wordt gebruikt voor tandpasta, shampoo en dagcrèmes, maar ook in antivries voor je auto zit varkensvet. Van huid en botten wordt gelatine gemaakt. Dit gaat in veel etenswaren, zoals drop en kwarktaart. Het haar wordt gebruikt voor (scheer)kwasten. Wat er dan nog over is, wordt gebruikt voor het maken van groene stroom.

Afbeelding: Inge van Tienhoven, studio Sus

Wist je dat pasgeboren binnen 8 uur een eigen speen hebben?

De jonge biggen drinken melk bij de moeder, de eerste melk noem je biest. Binnen 8 uur na de geboorte hebben de biggen ieder hun eigen speen.

Wist je dat het spreekwoord ‘zo lui als een varken’ echt klopt?

Varkens slapen en luieren 16 tot 19 uur per dag. Daar komt dus het spreekwoord ‘zo lui als een varken’ vandaan.

Wist je dat dit de 10 basisbehoeften van een varken zijn?

  1. Rust
  2. Samen zijn
  3. Eten en drinken
  4. De omgeving willen verkennen
  5. Spelen en wroeten
  6. Mesten en plassen
  7. Een veilige omgeving
  8. Verzorging
  9. Beweging
  10. Een prettig klimaat

Wist je dat varkens graag een spelletje spelen?

Varkens zijn sociale dieren en gaan graag op onderzoek uit. Ze spelen veel met elkaar. De boer(in) biedt diverse soorten speelgoed aan, zoals een bijtketting, een speelbal, een voerspeeltje met brokjes of luzerne, een kauwtouw en houtblokjes.

Wist je dat varkens niet kunnen zweten?

Als een varken het te warm heeft, kan het door te hijgen overtollige warmte kwijtraken. Bij extreme warmte zorgt de boer(in) voor extra verkoeling om het voor het varken zo aangenaam mogelijk te maken.

Wist je dat een varken een alleseter is?

Varkens lusten alles maar krijgen in Nederland alleen plantaardig voedsel. Een groot deel van het rantsoen bestaat uit restproducten. Dit zijn producten die afgekeurd zijn voor menselijke voeding of een reststroom van een gemaakt product.

Kan jij de menselijke producten verbinden met de reststroom die varkens graag eten?

 

Antwoorden: 1:D 2:C 3:A 4:E 5:B

Wist je dat varkens schone dieren zijn en van orde houden?

Het varken is een zindelijk dier. Het doet zijn behoefte op een vaste plek. Het slaapt en eet op andere plekken.

Wist je dat varkens intelligente dieren zijn?

Varkens zijn slimme dieren. Ze hebben hun eigen onderlinge taal met minstens 25 verschillende geluiden. Varkens kunnen zelfs kunstjes leren.