Bezoek en contact
Stichting Wroetvarkens
Familie Kok
Schansweg 18
7784 DM Ane
Wroetvarken.nl
Stichting Wroetvarkens
Familie Kok
Schansweg 18
7784 DM Ane
Wroetvarken.nl
Tijdens het Weekend van het Varken op 9 en 10 september organiseert The Pig Story een open dag bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland. Je kunt er varkens komen kijken en zelf ontdekken hoe de varkens gehouden worden. De varkensboeren geven er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Bovendien zijn er allerlei leuke activiteiten op hun erf te doen. In Ane is iedereen welkom bij familie Kok op zondag 10 september tussen 10.00 en 16.00 uur.
Wil jij zien hoe varkens in Nederland worden gehouden? Jouw vraag stellen aan de boer of boerin? Op zondag 10 september kan dat bij de familie Kok in Ane. In 2012 sloten zij zich aan bij “Het Wroetvarken”, een concept waarbij de vleesvarkens leven op een dikke laag strooisel in een Wroetstal. Hierin kunnen ze lekker luieren en wroeten. Dat is hun natuurlijk gedrag. Door de strooisellaag blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet bij verwarmd te worden. De wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. Ze krijgen voer dat niet genetisch gemodificeerd is ofwel Non-GMO. De vaste mest van de wroetvarkens heeft een speciale samenstelling door al het strooisel. Akkerbouwers gebruiken het graag omdat het bijdraagt aan een gezonde bodemstructuur met veel bodemleven. Naast de Wroetstal heeft de familie Kok nog een gewone varkensstal.Je kunt dus goed de verschillen zien!
Elke wroetstal, ongeacht waar die staat, ziet er hetzelfde uit. Deze stallen worden gebouwd volgens de normen van het Wroetvarken. Door de vele ramen op zichthoogte komt er veel daglicht naar binnen. Zo ontstaat er een natuurlijk dag- en nachtritme. Alle wroetvarkens worden gevoerd met een computergestuurde droogvoerinstallatie waardoor elk opgroeiend varken de portie voer krijgt dat past bij zijn of haar leeftijd. Alle wroetboeren voeren hetzelfde voer en houden hetzelfde type varken. Doordat ze in groepen van 20 tot 32 dieren leven, hebben ze meer bewegingsruimte. Hierdoor worden ze actiever en ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Het vlees is daardoor beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. Het vlees wordt via slagers door heel Nederland verkocht die kiezen voor deze kwaliteit vlees en manier van varkens houden. Boeren krijgen een eerlijke prijs.
Alle wroetboeren investeren in biodiversiteit op en rondom het erf. Ze planten (fruit)bomen en houtwallen op hun erf, zaaien kruidenrijke akkerranden en hangen vogelkastjes op. Veel wroetboeren werken hierbij samen met een vrijwilliger die hen adviseert. Het houden van varkens in een wroetstal is onder andere door het gebruik van strooisel duurder, maar geeft veel voldoening. Met de wroetvarkens kunnen boeren zich bovendien beter onderscheiden in de markt. Gert en Gelinda staan regelmatig in de Wroettruck waar zij het verhaal vertellen achter het stukje wroetvarkensvlees.
Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Kok van alles te zien en te doen. Gert en Gelinda Kok vertellen samen met andere wroetvarkenshouders graag over de Nederlandse varkenshouderij. Iedereen mag via de ramen naar de varkens kijken. Er is een vrachtwagen aanwezig voor het vervoer van de biggen. De chauffeur vertelt je er graag meer over. Via de minibios en VR brillen kom je nog meer te weten over het leven van de varkens. Kinderen mogen er in een grote berg strooisel wroeten naar cadeautjes. Daarnaast kun je wroetvarkensvlees proeven bij de Wroettruck. Het Weekend van het Varken in Ane wordt gehouden aan de Schansweg 18 en is gratis te bezoeken op zondag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij zichtstalhouders. Kijk voor adressen op www.thepigstory.nl/bezoeklocaties. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere deelnemers aan het Weekend van het Varken. Meer informatie over het wroetvarken vind je op www.wroetvarken.nl.