De familie Jansen uit st. Anthonis bouwde een gloednieuwe toekomstgerichte biggenstal voor hun varkensbedrijf met nog meer dierwelzijn en aandacht voor hun omgeving. In hun nieuwe wroetstal krijgen jonge biggen 25% meer ruimte en een dikke laag strooisel om heerlijk in te spelen en te wroeten. Een speciale zichtruimte geeft consumenten elke dag de kans om zelf naar de biggen te kijken die er als Krullvarken leven. De eerste toom jonge biggen heeft haar intrede gedaan.
Extra veel ruimte, licht en speelgelegenheid voor de biggen
De familie Jansen uit st. Anthonis heeft een zeugenbedrijf. Op hun boerderij leven moedervarkens die regelmatig een nestje jonge biggen krijgen. Net als alle andere varkensstallen in Nederland voldoen deze stallen aan de strenge eisen voor dierwelzijn en milieu. Nederlandse varkens krijgen al meer ruimte om te leven dan elders in de wereld. Eisen aan de wroetstal gaan verder dan alle gangbare varkensstallen in Nederland. Ze gaan ook verder dan het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De dieren leven er in een dikke laag strooisel. Waarin ze heerlijk kunnen wroeten. Het past bij het natuurlijke gedrag van varkens. De dieren leven er in groepen van maximaal 30 dieren en hebben 25% meer leefruimte dan in gangbare stallen. De stallen zijn voorzien een lichtstraat waardoor de varkens er een optimaal dag- en nachtritme ervaren. Voor deze wroetstal gelden strenge regels voor de uitstoot van geur, stof en ammoniak.
Dikke laag strooisel ook goed voor de natuur
Biggen die op de boerderij van de familie Jansen worden geboren, verhuizen naar de nieuwe speciale biggenstal vanaf het moment dat ze zonder moeder kunnen leven. Daar groeien ze op tot ze 25 kilo wegen. Dan verhuizen ze naar een andere wroetvarkenstal op een andere boerderij binnen de Krullketen. In de nieuwe wroetstal krijgen ze een dikke laag strooisel om lekker in te kunnen luieren en wroeten. Omdat het strooisel veel vocht opneemt, ontstaat er in de wroetstal alleen nog maar vaste mest. Als de mest wordt gebruikt in de land- en tuinbouw heeft het een positieve invloed op het bodemleven en verhoogt het, het organisch stofgehalte in de grond. Mest uit de Wroetstal is daardoor extra waardevol. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden. Wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. Alle boeren die Krullvarkens houden zetten zich speciaal in om planten, dieren en micro-organismen te laten leven op hun erf.
Consumenten dagelijks welkom om varkens te kijken via gloednieuwe zichtruimte
De familie Jansen investeerde in een speciale zichtruimte in hun nieuwe varkensstal. De zichtruimte is gratis toegankelijk via Zandkant 7b in Sint Anthonis. Via een grote glazen wand kunnen consumenten er elke dag, naar de varkens kijken. In de toekomst wil ze nog meer investeringen doen om extra diervriendelijk vlees te produceren. Zo zijn er plannen om ook de moedervarkens en pasgeboren biggen in een dikke laag strooisel te gaan houden met extra veel ruimte voor de dieren. Dat past binnen het Krullvarkenconcept. Het vlees van het uit de wroetstallen wordt verkocht als Krullvarken via slagerijen door heel Nederland. Meer weten over wroetstallen en het Krullvarken? www.krullvarken.nl