Praktijkonderwijs De Noordhoek in Gorinchem laat leerlingen leren in de praktijk. Samenwerken, open staan voor een ander en zelf een afgewogen oordeel vormen zijn belangrijke vaardigheden die de leerlingen er leren. Op woensdag 14 oktober bracht varkenshouder Annemarie Noordman een bezoek aan De Noordhoek om er een les te geven over de Nederlandse varkenshouderij. Ze vertelde hoe de varkens op haar bedrijf leven en hoe zij voor haar dieren zorgt.
”Varkenshouder Annemarie Noordman uit Overijssel gaf leerlingen van De Noordhoek in Gorinchem een varkensles
Boeren zorgen 365 dagen per jaar voor dieren
Iedereen gebruikt elke dag producten van het varken. Is het niet het stuk vlees op het bord, dan zijn het wel de ingrediënten uit de botten, de huid en het haar van het varken die verwerkt worden in duizenden producten zoals brood, tandpasta, shampoo, bier, drop en drukinkt. Leerlingen van praktijkonderwijs De Noordhoek in Gorinchem leerden op woensdag 14 oktober over de varkenshouderij van de familie Noordman. Hier leven moedervarkens met hun pasgeboren biggetjes. Ze groeien bij hen op tot volwassen vleesvarkens die klaar zijn voor de slacht.
Annemarie houdt varkens volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat de varkens op dit bedrijf leven in speciale serrestallen met extra veel daglicht. Dat is prettig voor de varkens, de boer en de medewerkers. Voor de varkens is er extra veel ruimte en speelgoed. Het voer dat varkens eten wordt gemaakt van allerlei overblijfselen uit de voedselfabrieken zoals oud brood, graanresten uit de bierfabriek en resten uit de kaasfabriek. Varkens zijn kampioen voedsel verwerken dat mensen niet meer (kunnen) eten. De mest van varkens wordt gebruikt om groenten, fruit en granen te verbouwen.
Er zijn veel beroepen in de varkenshouderij
Annemarie vertelde de leerlingen van de Noordhoek dat er veel banen zijn in de veehouderij. Dierenverzorgers werken vooral in de kraamstal en zorgen daar voor de moedervarkens en hun pasgeboren biggetjes. Ze helpen ook bij de geboorte. De medewerker van de voerfabriek brengt elke week een vrachtwagen vol voer. Chauffeurs van speciale vrachtwagens voor varkenstransport, vervoeren de varkens van het ene naar het andere bedrijf en naar de slachterij. In de varkenshouderij werken ook dierenartsen, adviseurs en controleurs. De varkensles is een initiatief van Boerderij Educatie Nederland, Team Agro NL en de Dutch Food Week, hét nationale podium waar genieten van voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan.