Skip to main content
search

Bezoek en contact

Boerderij Rotink
Lichtenvoordsestraatweg 69
7121 RC  Aalten
Openingstijden: zomer 10.00-17.00, winter 10.00-17.00 uur
Tel.: 06 12808220
E-mail: rikrotink@gmail.com

Scholen en groepen welkom

Scholen en groepen zijn op afspraak welkom voor een rondleiding door het bedrijf van Rik Rotink. Hij vertelt graag over zijn varkenshouderij.

Bekijk de video over het bedrijf

Een kijkje op de boerderij

Rik Rotink heeft een zeugenhouderij. Op zijn boerderij worden elke vier weken jonge biggetjes geboren. Als de biggen 25 kilo wegen verhuizen ze naar een boerderij in Duitsland om op te groeien tot volwassen varkens. Deze afnemers van Rik stellen hoge eisen aan de manier waarop hij voor zijn dieren zorgt. Zo draaien Rik of één van zijn medewerkers, nachtdiensten om 24 uur per dag de geboortes te begeleiden. Varkens in Nederland krijgen speelgoed. Vezelrijke luzerne en strokokers bijvoorbeeld. Het geeft de varkens afleiding. Knabbelen van stro en luzerne is bovendien gezond voor de darmen van de dieren.

Zichtstal

Bij Rik Rotink mag iedereen zonder afspraak naar de varkens komen kijken. In de zichtstal vertellen borden je vanalles over de Nederlandse varkenshouderij. Vanuit de zichtstal zie je de verschillende afdelingen uit de zeugenhouderij. In de dekstal verblijven varkens ongeveer een week om bevrucht te worden. In de stal voor zwangere varkens verblijven de dieren in een grote ruimte met ligboxen. De moedervarkens kuieren er vrij rond of liggen er lekker te luieren. Ze krijgen er een uitgebalanceerd dieet voor zwangere varkens. Die voeding houdt de dieren gezond en in topconditie. Vanuit de zichtruimte kun je ook de kraamstal bekijken. Daar worden de biggetjes geboren. Samen met hun moeder verblijven de jonge dieren tijdelijk in het kraamhok. Het hok beschermt de kwetsbare biggetjes goed en zorgt ervoor dat hun moeder niet per ongeluk op hen gaat liggen.

Voer uit eigen keuken

Rik Rotink stelt het voer voor zijn varkens zelf samen in de speciale droogvoerkeuken. Daar mengt hij mais, tarwegries, tarwe en gerst van boeren uit de buurt met andere essentiële voedingsstoffen. Varkens in verschillende levensfases krijgen elk hun eigen uitgebalanceerde dieet. Zo maakt Rik speciale voersoorten voor jonge biggen, zwangere zeugen en varkens die net een nestje biggetjes hebben gekregen. Zelf voer maken van ingrediënten uit de eigen regio scheelt transport. Lekker duurzaam dus.

Close Menu