Skip to main content
search

Het Ware Verhaal

Het Ware Verhaal over de varkenshouderij in Nederland is een ander verhaal dan wat de media ons dagelijks voorschotelt. Dier- en milieuactivisten willen ons doen geloven dat Nederland beter af is zonder varkens, maar het ware verhaal is dat we niet zonder het varken kunnen.

Enthousiaste varkenshouders gingen bij drie geselecteerde abri-locaties de dialoog aan met burgers over de waarde van het Nederlandse varken. In deze compilatievideo blikken we terug op een succesvolle aftrap, die via diverse kanalen een enorme bijdrage heeft geleverd aan een positieve beeldvorming over de Nederlandse varkenshouderij.

Vlees is populair

De hoeveelheid vlees en vleeswaren die we in Nederland consumeren de laatste jaren licht stijgt. In 2020 was dit gemiddeld 77,8 kg vlees per persoon.

En 53% van de Nederlanders vindt dat de varkenssector méér waardering dient te krijgen vanuit de overheid en de politiek. De boeren produceren dagelijks varkensvlees, zodat wij niet meer ons eigen voedsel hoeven te produceren en onze tijd aan andere zaken kunnen besteden.

Maar dat was nog niet alles… Alle cijfers over de varkenshouderij vind je op onze speciale pagina!

Varkens zijn niet alleen om op te eten

Varkens zijn dol op de grote hoeveelheden reststromen uit de levensmiddelenindustrie en helpen mee om voedselverspilling te verminderen. Varkensboeren werken aan de productie van groene stroom en dragen bij aan de Nederlandse economie. Naast de ham die jij op je brood doet, wordt er nog veel meer van een varken gemaakt. Voorbeelden zijn kauwgom, bio-diesel, cosmetica, medicijnen, conditioner, sigaretten en behanglijm. 

Wil jij meer weten over wat er allemaal van het varken gebruikt wordt? Bekijk dan de VarkensVragen video’s. Pleun gaat in aflevering 7 langs bij verschillende varkensboerderijen om te ontdekken welk stukje van het varken uiteindelijk op jouw boterham terecht komt. Spoiler alert: er wordt niks van het varken verspild!

Impressie Weekend van het Varken 2022

Het varken eet veel resten van brood, van patat, aardappelschillen, resten uit de bierbrouwerij, koekjes en nog veel meer. “Heel veel mensen, zeker in de grote stad weten dat niet, dus dat is heel goed dat jullie dat hier komen vertellen” zegt Caroline van der Plas.

Het is goed dat jullie het verhaal nu vertellen, dat is jaren lang niet gebeurd. ‘Je merkt ook aan de reacties van mensen, die zijn gewoon hartstikke positief over varkensvlees:”, aldus Caroline van der Plas.

“Het ware verhaal van de varkenshouderij wordt vandaag de dag veel te weinig verteld, maar ook te weinig gehoord!” zegt Linda Verriet. Linda is de voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, waar The Pig Story onderdeel van is. Linda is vooral erg trots op de varkenshouders in Nederland en trots op dat we samen het Ware Verhaal vertellen aan de burgers.

”Nederland is niet in te denken zonder het varken, ons gezonde vlees maar ook heel veel meer producten waar het varken voor gebruikt wordt en eigenlijk onmisbaar is. zegt Linda Verriet.”Het is goed om dit samen te vertellen en te verspreiden.

Volg ons!

Kan je er geen genoeg van krijgen? Geen probleem, want dat hoeft ook helemaal niet. Volg ons op Facebook en Instagram en deel jouw #pigstory met ons! Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Het ware verhaal in Amsterdam, Den Haag en Nijmegen

Varkens hebben een belangrijke functie in de circulaire economie en zijn onmisbaar voor Nederland. Daarom nemen varkenshouders en The Pig Story het voortouw om de samenleving te bereiken met positieve activiteiten en nieuwsberichten over de varkenshouderij. Zo zijn er abri’s geplaatst in het centrum van Amsterdam, Den Haag en Nijmegen. Varkenshouders vertellen op deze drie geselecteerde locaties Het Ware Verhaal over de varkenshouderij.

Het hele jaar door zijn er verschillende varkensboerderijen toegankelijk voor publiek. Dit worden zichtstallen genoemd. Je kunt onder andere een kijkje nemen in de kraamstal, zien hoe varkens leven en ontdekken wat ze eten. Ben je benieuwd hoe de varkenshouderij in elkaar zit? Bezoek dan een zichtstal bij jou in de buurt!

Met de klas naar een educatieboer

Wil jij met je klas alles te weten komen over varkens? Wij leggen uit hoe het leven van een varken eruitziet. Dit doen we onder andere via onze social media kanalen, maar je kunt ook op school meer leren over de varkenshouderij. Je gaat bijvoorbeeld samen met je leerkracht en de klas een bezoek brengen aan een varkens educatieboer.

Wil je vooraf al wat meer weten over het varken? Lees dan onze speciale ‘wist je dat’ pagina.

Wist je bijvoorbeeld al dat biggen de moeder bedanken voor de lekkere melk? Dat doen ze door naar de neus van de moeder te lopen en een ‘kusje’ te geven. Hoe lief!

Close Menu