Op vrijdag 8 maart vierden de leerlingen van groep 5/6 van basisschool de Driesprong een speciale dag bij varkenshouderij Brummelhuis in Hoge Hexel: Pannenkoeken-met-spekdag. Op die dag ontdekten ze waar gezond alledaags voedsel vandaan komt. Melk, eieren, granen en vlees worden allemaal geproduceerd door boeren uit hun eigen buurt. Natuurlijk kregen de kinderen ook uitleg over het spek van Nederlandse varkens. De pannenkoeken werden gebakken door leden van de Goudsclub uit Hoge Hexel, waardoor het een gezellige dag werd voor jong en oud.
Leren over voedsel uit Overijssel
Afgelopen vrijdag leerden de kinderen over voedsel uit Overijssel. Ze leerden dat het eten dat ze dagelijks eten, zoals granen, melk, eieren, spek, suiker en suikerstroop, geproduceerd worden door boeren uit hun eigen buurt. Ze leerden om zich heen te kijken en te zien wat er groeit op het land en welke dieren er in Overijsselse stallen leven. Ze leerden dat planten, dieren en voedselfabrieken zoals suiker- en stroopfabrieken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dieren zoals varkens eten resten uit de suiker-, zuivel- en meelindustrie, zoals bietenpulp, wei en tarwegries. Dit helpt voedselfabrieken. Boeren betalen voor deze reststromen en het voorkomt verspilling van waardevolle voedselresten. Het varken fungeert zo als een kringloopdier.
Zien hoe varkens leven op een boerderij
De kinderen leerden ook over de varkenshouderij van de familie Brummelhuis. Deze bijzondere varkensboerderij wordt gerund door drie generaties. Op het fokbedrijf worden moedervarkens gehouden die regelmatig biggetjes krijgen. Deze biggen groeien op om zelf ook moedervarkens te worden. De familie heeft veel kennis van erfelijkheid en de gezondheid van varkens. De kinderen konden zien hoe moedervarkens en hun biggetjes leven. Marije Brummelhuis gaf uitleg over het speciale varkensvoer dat de dieren krijgen, afgestemd op hun behoeften. In dit familiebedrijf werken mannen en vrouwen samen en helpen kinderen regelmatig mee. Op Internationale Vrouwendag, die ook op 8 maart viel, vertelde Marije leerlingen van groep 5 en 6 van de Driesprong ook dat vrouwen steeds vaker een belangrijke rollen vervullen op boerderijen, ook als eigenaar.