Skip to main content
search

Wist je dat elke maand de dierenarts langs komt?

Elke maand komt de dierenarts langs in de stal om de varkens te controleren.

Hij of zij loopt dan een rondje over het hele bedrijf en kijkt of alle varkens gezond zijn.

Mocht een varken wat extra verzorging nodig hebben dan kan de dierenarts direct het varken verzorgen.

dierenwelzijn

Wist je dat er samen met de boer iemand de gelten uitzoekt?

Dierenwelzijn

Wist je dat iemand de boer helpt de gelten (toekomstige zeugen) uit te zoeken?

We streven naar gezonde en vitale varkens met goede moedereigenschappen. Daarom wordt er goed gekeken naar deze toekomstige zeugen.

Zodat er mooie en gezonde biggen ter wereld komen.

Wist je dat biggenbedjes verwarmd worden door zonne-energie?

Varkenshouderij

Als zonlicht op de zonnepanelen valt, komen elektronen vrij. Deze elektronen veroorzaken een elektrische stroom.

De zonnestroom wordt door een omvormer in het dak omgezet in bruikbare stroom.

Met deze bruikbare stroom worden onder andere de biggenbedjes duurzaam verwarmd!

Zo kunnen de biggen heerlijk warm slapen.

Wist je dat je bier kunt maken van varkensmest?

Gierbier is een heerlijke frisse blond bier gebrouwen met gerecycled mestwater.

Gierbier is een duurzaam uniek speciaal bier dat de voedselketen laat sluiten.

Met dit brouwproces werkt de producent mee aan de verduurzaming van onze samenleving.

Verkrijgbaar bij Oijnk

gierbier

Wist je dat biggen leren eten van hun moeder?

Biggen zijn zo nieuwsgierig, dat ze er als de kippen bij zijn om te kijken wat hun moeder eet.

Ze drinken dan zelf nog volop melk, maar door af en toe een hapje te proeven van het voer van de zeug kunnen hun darmen alvast aan vast voer wennen.

Zo is de overgang van melk naar brok niet zo groot en dit kunnen we controleren aan de poep!

Goede voerovergang = gezonde darmen = goede poep.

Wist je dat varkens restproducten uit bier eten?

Het bierbostel wat overblijft na het brouwen van bier wordt gebruikt als voeding in de veehouderij. Jaarlijks wordt bierbostel en vele andere nevenproducten van de levensmiddelen industrie in de veehouderij gebruikt om een stuk hoogwaardig vlees en melk e.d. van te maken. Jaarlijks is dit zo’n 6 miljard kilo, dat is bijna een kg per Nederlander per dag!

Wist je dat een varkenshart lijkt op het hart van een mens?

Het hart van een varken is ongeveer even groot en heeft dezelfde hartslagfrequentie als het hart van een mens. Er is zelfs al een varkenshart geplaatst in een mens! Knap he?!

Wist je dat vlees maar een beperkte impact heeft op het klimaat?

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale voor de Vleessector, stelt dat de impact van vleesconsumptie op het klimaat zeer beperkt is. Koeien, varkens en kippen maken deel uit van de korte koolstofcyclus. Ze scheiden broeikasgassen uit, maar deze worden weer opgenomen door de planten die als veevoer geteeld worden. Deze cyclus is dus klimaatneutraal, omdat er geen extra CO2 wordt toegevoegd aan de atmosfeer. De impact van vleesconsumptie op het klimaat is dus zeer beperkt. 

Daarnaast zou het, volgens Laurens, niet nodig zijn om de vleesconsumptie te verminderen. Er zitten namelijk onmisbare bouwstoffen in vlees, zoals vitamine B1, B2 en B12, eiwitten en mineralen als calcium. 

Wist je dat varkens met elkaar kunnen praten?

Varkens kunnen met elkaar praten. Ze kunnen 26 verschillende knor- en bromgeluiden maken. Elke knor heeft voor varkens een eigen betekenis. Zo heb je bijvoorbeeld een normale knor deze duurt minder dan een halve seconde en deze knor hoor je als het varken aan het wroeten is of als een reactie op een bekend geluid. Daarnaast heb je ook een korte knor, deze knor maakt een varken als hij opgewonden is of iets aan het verkennen is. Als een varken zachte korte knorren snel achter elkaar maakt dan zegt het varken ‘Hallo’. Maar als het hard klinkt dan geeft het varken aan dat hij bang is en zich bedreigd voelt.

www.deheuskidzz.nl

Wist je dat biggen de moeder bedanken voor de lekkere melk?

Na het drinken van de lekkere melk, is er altijd een biggetje die de moeder gaat bedanken. Dat doen ze door naar de neus van de moeder te lopen en een ‘kusje’ te geven.

Wist je dat een biggetje ongeveer 28 dagen melk drinkt bij zijn moeder?

Tijdens de zoogperiode leren de biggen brokjes of pap te eten. Dit leren ze uit nieuwsgierigheid en door het eetgedrag van de moeder te kopiëren. Na de zoogperiode kunnen de biggen zelfstandig leven van de brokjes of pap.

Wist je dat een zeug 3 maanden, 3 weken en 3 dagen drachtig is?

Na de geboorte zoeken de biggetjes direct een speen en drinken biest. Biest is de eerste melk en bevat stoffen die de weerstand verhogen.

Wist je dat varkens verschillende kleuren kunnen hebben?

In de varkenshouderij worden net als in de hobbyhouderij verschillende rassen gehouden.

De meeste biggen zijn wit (licht roze), maar er zijn ook varkenshouders die bonte biggen hebben. Bonte biggen zijn biggen met verschillende kleuren en patronen.

Dit kan het varken krijgen van vader en moeder. Dit heeft te maken met de eigenschappen die ze doorgeven. Deze eigenschappen bepalen hoe de biggen eruit zien.

Hieronder zie je een zwart bonte zeug, een zeug met zwarte vlekken dus. Hieruit kunnen ook grijze-bonte, maar ook oranje biggen geboren worden. De moeder kan namelijk de kleurfactor (de eigenschap voor de kleur) doorgeven aan haar biggen.

Maar ook vaders kunnen deze eigenschappen doorgeven aan de biggen. Er zijn varkensrassen die bruin (lijkt ook wel oranje) zijn of zwart bont, dan krijg je dus ook bonte biggen. Maar je hebt ook witte vaders (licht roze). Dan krijg je meestal witte/licht roze biggen.

De boer gebruikt deze rassen afhankelijk voor wie hij produceert. Het ras bepaald hoeveel spier en spek het varken heeft en dit bepaald de vleeskwaliteit en mede ook de smaak van het vlees.

Oftewel de klant is koning, want die bepaald waar de varkenshouder mee werkt.

Wist je dat varkens zeer goed kunnen ruiken?

Varkens herkennen elkaar en de omgeving aan de geur. Met hun mooie platte neus kunnen ze wel tot  300 meter afstand ruiken.

Wist je dat een varken een territorium heeft?

Varkens bakenen hun territorium af. Dit doen ze met mest, plas en geur uit de pootklier. Door middel van deze geuren kan  een varken andere varkens herkennen.

Wist je dat varkens slecht kunnen zien en goed kunnen horen?

Het zicht van varkens is slecht, ze kunnen alleen donkere en lichte vlakken onderscheiden. Maar hun gehoor is heel scherp. De varkens herkennen de boer en boerin dan ook aan hun stem.

Wist je dat varkens erg nieuwsgierig zijn?

Als je de stal binnenloopt, zullen de varkens eerst wegrennen en op veilige afstand een poosje toekijken. Maar al snel komen ze uit nieuwsgierigheid weer naar je toe.

Wist je dat alles van het varken wordt gebruikt?

Er wordt helemaal niets weggegooid. De goede stukken vlees gaan naar de slager en van de huid worden onder meer schoenen en tassen gemaakt. Varkensvet wordt gebruikt voor tandpasta, shampoo en dagcrèmes, maar ook in antivries voor je auto zit varkensvet. Van huid en botten wordt gelatine gemaakt. Dit gaat in veel etenswaren, zoals drop en kwarktaart. Het haar wordt gebruikt voor (scheer)kwasten. Wat er dan nog over is, wordt gebruikt voor het maken van groene stroom.

Afbeelding: Inge van Tienhoven, studio Sus

Wist je dat pasgeboren binnen 8 uur een eigen speen hebben?

De jonge biggen drinken melk bij de moeder, de eerste melk noem je biest. Binnen 8 uur na de geboorte hebben de biggen ieder hun eigen speen.

Wist je dat het spreekwoord ‘zo lui als een varken’ echt klopt?

Varkens slapen en luieren 16 tot 19 uur per dag. Daar komt dus het spreekwoord ‘zo lui als een varken’ vandaan.

Wist je dat dit de 10 basisbehoeften van een varken zijn?

  1. Rust
  2. Samen zijn
  3. Eten en drinken
  4. De omgeving willen verkennen
  5. Spelen en wroeten
  6. Mesten en plassen
  7. Een veilige omgeving
  8. Verzorging
  9. Beweging
  10. Een prettig klimaat

Wist je dat varkens graag een spelletje spelen?

Varkens zijn sociale dieren en gaan graag op onderzoek uit. Ze spelen veel met elkaar. De boer(in) biedt diverse soorten speelgoed aan, zoals een bijtketting, een speelbal, een voerspeeltje met brokjes of luzerne, een kauwtouw en houtblokjes.

Wist je dat varkens niet kunnen zweten?

Als een varken het te warm heeft, kan het door te hijgen overtollige warmte kwijtraken. Bij extreme warmte zorgt de boer(in) voor extra verkoeling om het voor het varken zo aangenaam mogelijk te maken.

Wist je dat een varken een alleseter is?

Varkens lusten alles maar krijgen in Nederland alleen plantaardig voedsel. Een groot deel van het rantsoen bestaat uit restproducten. Dit zijn producten die afgekeurd zijn voor menselijke voeding of een reststroom van een gemaakt product.

Kan jij de menselijke producten verbinden met de reststroom die varkens graag eten?

 

Antwoorden: 1:D 2:C 3:A 4:E 5:B

Wist je dat varkens schone dieren zijn en van orde houden?

Het varken is een zindelijk dier. Het doet zijn behoefte op een vaste plek. Het slaapt en eet op andere plekken.

Wist je dat varkens intelligente dieren zijn?

Varkens zijn slimme dieren. Ze hebben hun eigen onderlinge taal met minstens 25 verschillende geluiden. Varkens kunnen zelfs kunstjes leren.

Close Menu